Kje v vzgoji se trenutno nahajate? 1. del

Današnja objava je namenjena vsem vam, ki imate doma ali v službi simpatično nagajive in razposajene otročičke.

Tisti, ki jih še nimate ali pa malčki potrebujejo še nekaj centimetrov v višino in krepke mišice za samostojno dirkanje po stanovanju, si ta prispevek shranite pod SOS zaznamek, ki vam bo kmalu prišel prav. 😊

Predno me bolje spoznate, je prav, da spoznate sebe in raziščete:

Kje v vzgoji se trenutno nahajate?

Vzemite svinčnik in zapišite, kaj v odnosu z vašim otrokom vam gre dobro? Kako se ob tem počutite? Kaj razmišljate o sebi?

Sedaj napišite, kaj je tisto, kar vam povzroča skrbi, težave? Kako se ob tem počutite? Kaj si rečete?

V obeh primerih, ko se počutite uspešni in ko se ne, se razlog za vaše počutje skriva v vaših pričakovanjih. Le ta pa nastanejo na podlagi sličic oziroma podob v vaši glavi o tem, kdo ste in hočete biti.

Vsak med nami si namreč skozi življenje pridobiva določene izkušnje. Vse, kar ima za nas močno čustveno noto, shranimo v nezavedni del svojega uma, v tako imenovani svet kvalitet. To je nekakšen album, v katerega shranjujemo sličice ljudi, predmetov, stvari, pojmov, dogodkov, občutkov, vrednot in prepričanj. Tako si izoblikujemo svoje vrednostne sisteme, narišemo si slike in posnamemo celo filme o tem, kakšni starši, vzgojitelji, učitelji želimo biti. Prav predstavljamo si, kako vodimo in vzgajamo otroka, slišimo, kaj mu govorimo, vidimo, kako nam sledi in v nas vidi vzornika, občutimo ponos, ko je uspešen in se vede v skladu z našimi pričakovanji.

Kadar se vaše trenutno življenje sklada s sličico iz sveta kvalitet in z vašimi pričakovanji, se počutite uspešni, samozavestni, pomirjeni in zadovoljni s seboj.

Kadar pa se vaše trenutno življenje na sklada s sličico iz sveta kvalitet in ne zadovoljite svojih pričakovanj, doživite frustracijo, občutek nelagodja, neuspeha, morda celo nemoči in jezo. Kadar se to zgodi, je pomembno, da se zaveste, da ste edina oseba, na katero imate vpliv, vi sami.

Ker želim, da so moje besede jasne in razumljive, vam do naslednjič pripravim čisto konkreten primer.

Do takrat pa opazujte svoje vedenje in vedno verjemite vase!